Wat is warmtekracht

Gecombineerde warmte- en krachtopwekking. Uiterst efficiënt en milieuvriendelijk.

De gelijktijdige opwekking van mechanische energie en bruikbare warmte wordt warmtekrachtkoppeling (WKK) genoemd. Terwijl de mechanische energie direct wordt omgezet in elektriciteit, kan de warmte worden gebruikt om te verwarmen, koelen of stoom op te wekken. De warmte die ontstaat bij de opwekking van elektriciteit, ontsnapt dus niet zomaar ongebruikt in de atmosfeer, maar wordt goed benut. Dit maakt warmtekrachtkoppelingstechniek zo efficiënt en milieuvriendelijk. Er wordt tot 40 procent van de primaire energie bespaard. De CO2-uitstoot daalt tot 60 procent in vergelijking met conventionele elektriciteitsproductie in grote energiecentrales.

Waarom gebruik maken van warmtekrachtkoppeling

Er zijn veel redenen om warmtekrachtkoppeling te gebruiken in de industrie, maar ook in bijvoorbeeld de glastuinbouw en ziekenhuizen. De belangrijkste zijn:

  • Kostenbesparing: Een WKK-installatie gebruikt de gebruikte energie zeer efficiënt, wat leidt tot een aanzienlijke verlaging van de energiekosten.
  • Onafhankelijkheid: met een WKK-installatie kunt u grotendeels onafhankelijk worden van energieprijstrends.
  • Leveringsbetrouwbaarheid: De beschikbaarheid van elektriciteit en warmte is continu gegarandeerd.
  • Klimaatbescherming: De gebruikte primaire energie wordt optimaal benut. De CO2-uitstoot is relatief laag.
  • Technologie: Warmte- en krachtcentrales (WKK-centrales) zijn technisch geavanceerd en hebben zich in de praktijk bewezen in duizenden toepassingen.